Sommerbergtunnel (DE)

De 1.095 m lange Sommerbergtunnel ligt in west-oostelijke richting in het traject van de B 33 tussen Haslach en Gutach im Kinzigtal en maakt deel uit van de ringweg om Hausach. De tunnel werd in 1995 in gebruik genomen als tegenverkeerstunnel. De tunnel wordt bediend via het centrale westelijke bedieningsgebouw bij het westelijke portaal en het ondergeschikte controlecentrum bij het oostelijke portaal.

Ongeveer in het midden van de tunnel bevindt zich de centrale elektriciteits-/ventilatieruimte met de elektrische ruimte die nodig is voor de installatie van de technologie van het elektriciteits- en besturingscentrum en het centrale afzuigsysteem met de schoorsteen voor de afvoerlucht die nodig is voor het centrale afzuigsysteem. Deze zijn vanuit de tunnel alleen toegankelijk via de pechhavens, die zich ook in dit gebied bevinden en als keermogelijkheden zijn ontworpen.

De bestaande veiligheids- en operationele uitrusting van de Sommerbergtunnel voldoet niet aan de laatste technische normen en de aankoop van reserveonderdelen voor de bestaande uitrusting is grotendeels niet meer mogelijk vanwege de leeftijd ervan.

De bestaande veiligheids- en operationele uitrusting zal daarom volledig worden ontmanteld en vervangen in overeenstemming met RABT 2006 en EABT-80/100 (editie 2019).

Het is de bedoeling om de renovatie uit te voeren terwijl de Sommerbergtunnel volledig gesloten is. Er zal een vluchttunnel met drie nooduitgangen uit de tunnel en een extra uitgang naar buiten worden aangepast. De nieuwe vluchttunnel wordt via een verbindingstunnel verbonden met de centrale elektriciteits-/ventilatieruimte. Deze verbindingstunnel biedt niet alleen toegang voor bedienings- en onderhoudspersoneel, maar dient ook als vluchtroute voor slachtoffers van ongevallen en is een van de drie hierboven genoemde nooduitgangen. De andere twee nooduitgangen worden via sluizen verbonden met de nieuwe vluchttunnel. Alle bovengenoemde gebieden zullen ook worden uitgerust met nieuwe installatietechnologie als onderdeel van de veiligheids- en operationele renovatie. Het controlecentrum bij het oostelijke portaal wordt aan het einde van de renovatie volledig ontmanteld, aangezien de benodigde controlecentrumtechnologie zich in het gebied van de oostelijke uitgang van de vluchttunnel bevindt.

Leveringsomvang

Zitron Nederland B.V. is een bedrijf dat een vooraanstaande positie op de Europese markt inneemt als producent van ventilatiesystemen voor spoor- en verkeerstunnels. Zitron Nederland B.V. mag zich met recht “Specialisten in tunnelventilatie” noemen.