NIEUWS

Temperatuurbeproevingen

Hoge temperatuurbeproeving en certificering van tunnelventilatoren

Een van de hoofdfuncties van een tunnelventilatiesysteem is het creëren van voldoende tijd voor de zelfredding in het geval van een brand. Daarom moeten afzuigventilatoren gedurende een bepaalde tijd op hoge temperatuur kunnen functioneren. Voor een zekere bedrijfsvoering moet het functioneren van afzuigventilatoren bij hoge temperaturen geverifieerd worden.
Voor vele Europese tunnels is vastgelegd dat in het geval van een brand de ventilatoren lucht en rook met temperaturen van 250 ºC of 400 ºC gedurende 90 of 120 minuten moeten kunnen afzuigen. In toenemende mate verlangen tunnelautoriteiten dat afzuigventilatoren worden gecertificeerd volgens Europese norm EN 12101-3. De certificering dient plaats te vinden door een hoge temperatuurtest in een geaccrediteerd testinstituut.

Zitron Nederland heeft recent afzuigventilatoren met hydraulische schoepverstelling gecertificeerd bij het Material Prüfanstalt (MPA) Instituut van de TU Braunschweig in Duitsland en bij Tunnel Safety Testing (TST) in Spanje:

 Project

Tunnel Bosruck
Oostenrijk

Tunnel Gernsbach
Duitsland

Meisterntunnel
Duitsland

 
Testinstituut

TST

MPA

TST

 

Temperatuur

400 °C/135 min.

250 °C/90 min.

250 °C/90 min.

 

Waaierdiameter

2512 mm

1884 mm

2113 mm

 

Schoepverstelling

Hydraulisch

Hydraulisch

Hydraulisch

 

Installatie

Horizontaal

Vertikaal

Horizontaal

 

Test set-up

Ventilator in recirculatie circuit opgenomen

Ventilator in een oven geplaatst

Ventilator in recirculatie circuit opgenomen

 

Vermogen E-Motor

450 kW

710 kW

400 kW

 

Motoraandrijving gedurende test

Frequentie regelaar

Frequentie regelaar

Frequentie regelaar

 

Zitron Nederland B.V. is een bedrijf dat een vooraanstaande positie op de Europese markt inneemt als producent van ventilatiesystemen voor spoor- en verkeerstunnels. Zitron Nederland B.V. mag zich met recht “Specialisten in tunnelventilatie” noemen.